22 Kasım 2015 Pazar

Furkan

Çocukların Konuşma Becerisini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?

1. Çocuğunuzun konuşa becerisini geliştirmek için onunla mümkün olduğu kadar konuşmaya çalışın. Sizi anlamasa da onunla konuşun. O sizi anlamasa bile kelimeleri zihnine yerleştirecektir. Çünkü bir kelimeyi ne kadar çok işitirse onu hafızasına o kadar çok kolay yerleştirecektir. Gün içinde bir şey yaparken ona da anlatabilirsiniz. Ona çevrenizdeki nesnelerin isimlerini söyleyin. Anlamadığını düşünseniz bile masallar anlatın. Masal kitapları okuyun.


2. Çocuğunuzun konuşma becerisini geliştirmek için ona meyve, sebze ve hayvan resimleri içeren kitaplar alın. Bu resimli kitaplardaki nesneleri ona anlatın; isimlerini ve renklerini söyleyin. Böylelikle nesneler ve olaylar arasında zamanla ilişki kurabilecektir. Mümkün olduğu kadar daha çok olayla muhatap olursa dil gelişimi o kadar iyi ve çabuk ilerleyecektir. Unutmayın çocuğunuzun günlük hayattaki tecrübelerini artırmak onun dil becerisi için çok önemlidir.

Çocuğunuzun konuşma becerisi için ona bol bol resimli kitaplar okumak faydalı olacaktır. Kitapları seçerken onu düzeyine uygun oldukça basit, renkli kitapları tercik edin. Kitaplarda bulunan hayvanların, nesnelerin ne olduğunu ona sık sık söyleyin.
 
3. Çocuğunuza şarkı söyleyin. Şarkı söylemek ve beraber müzik dinlemek de çocuğun konuşma becerisi için önemlidir. Onun düzeyine uygun bebek şarkıları söyleyebilirsiniz. Ona uygun müzikler bulabilirsiniz. Şarkı söylerken de bunu oyun şeklinde yaparsanız çok daha etkili sonuç alırsınız. Mesela şarkıları el çırparak söyleyin ve çocuğunuza da bunu yaptırın.

4. Çocuğunuz zaman zaman size bir şeyler anlatmak isteyebilir. Her ne kadar bunu yapmak için henüz erken olsa da çeşitli seslerle, bazı temel kelimelerle ve çoğunlukla anlamsız kelimelerle bunu yapmaya çalışacaktır. Siz yine de çocuğunuzu dinlemeye çalışın. Ona kulak verin. Dinlenilmek onun hoşuna gidecektir. Bundan zevk alacaktır. Bu da onu konuşma konusunda daha da cesaretlendirecektir.

Furkan

Furkan Hakkında -

Bu bir blog, internet camiasında açılmış pek çok blogtan kendini ayıran tek yönü ise okurlara güncel haberler, olaylar hakkında bilgiler vermek samimi bir anlatım ile okurlarına "Nasıl Yapılır?" içeriğinde makaleler paylaşmak ve bunun gibi pek çok içeriği reklamsız ve yalın bir anlatımlarla sizlere sunmak.

Mail adresiniz ile bloga abone olmak için :