11 Ekim 2015 Pazar

MD

Kablomatik uygulaması

Kablomatik uygulaması 1
Kablo kesit hesabında 3 koşulu birlikte sağlamak gerekmektedir.
  • Akım taşıma kapasitesi:
Bir kablonun, herhangi bir arıza veya yapısal bozulma ile karşılaşmadan taşıyabileceği akım miktarı olarak tanımlanabilir. Yük büyüklüğü ve gerilim seviyesi gibi değerler dikkate alınarak bir sistemin nekadar akım çekeceği belirlenebilir. Bu akım değerinin, sorunsuzca taşınabilmesi için kablonun akım taşıma kapasitesinden küçük olması istenir. Bu sebeple kablo kesitinin belirlenmesinde öncelikli kriterlerdendir.
Sistemde kullanılan güç belirlidir. Sistemlerin gerilim seviyeleri de sabit olduğu için değişken olarak akım hesaplanabilir. Elde edilen akım değerini sorunsuzca taiıyabilecek kablo kesiti bakılması gereken birinci kriterdir.
  • Gerilim düşümü:
İletken direcinden kaynaklı ortaya çıkan kayıp enerji, ısı enerjisi olarak kabloadan ayrılır. Bu kayıp, kablonun bir ucundan diğer ucuna bir gerilim düşümü meydana gelmesine sebep olur. Birçok cihaz, yapılarından dolayı belirli gerilim düşümü seviyelerinin altında çalışamamaktadır. Bu sınır sebebiyle kablo kesiti seçimi için gerilim düşümü hesabı önem kazanmaktadır.
Sistem gerilimi uzunlukla birlikte azalmaktardır. Nihai uçta, yükün sorunsuz çalışabilmesi için gerilim seviyesinin bir alt limitiı/min değeri vardır. Bu değer bakılması gereken ikinci kriterdir.
  • Kısa devre dayanma akımı:
Sistemde kısadevre arızası meydana gelmesi durumunda kablo üzerinden çok yüksek bir akım akmaktadır. Bu akımın akış süresi, sistemin koruma elemanlarınca sınırlandırılmaktadır. Kablonun kısadevre akım taşıma kapasitesi ve süresi, koruma elemanlarınınkinden kötü ise, koruma elemanları görevini gerçekleştirmeden kablonun zarar görmesi muhtemeldir. Bu sebeple kısa devre dayanma akımı seçim kriterleri arasındaki yerini almaktadır.
Sistemde kısa devre arızası meydana gelirse, kısa süreli olarak kablo üstünden büyük bir akım akar. Bu akımın kabloya zarar vermemesi koşulu da önemlidir ve bakılması gereken üçüncü kriterdir.
Kablomatik programı “Akım taşıma kapasitesi” ve “Gerilim düşümü” kriterlerini birlikte hesaplamakta, kısa devre dayanma akımını da bilgi olarak vermektedir.
Kesit hesabında bir diğer önemli konu kablonun çalışma koşullarında ortam sıcaklığı, sistem sayısı, sistemle arası mesafe ve diğer bazı kriterlerin, akım taşıma kapasitesine olan etkisidir. Programda bu değişkenler de dikkate alınabilmektedir. Profesyonel hesap bölümünde değişen ortam koşullarına göre uygun olan kablo kesiti bulunabilmektedir.
Program, birden fazla seçim kriterini aynı anda çalıştırabilmekte ve kıyaslamaya imkan tanımaktadır. Örnek olarak sistem koşulları değişmeden hem PVC hem XLPE izoleli kablolar birlikte değendirilebilmektedir.

MD

MD Hakkında -

Bu bir blog, internet camiasında açılmış pek çok blogtan kendini ayıran tek yönü ise okurlara güncel haberler, olaylar hakkında bilgiler vermek samimi bir anlatım ile okurlarına "Nasıl Yapılır?" içeriğinde makaleler paylaşmak ve bunun gibi pek çok içeriği reklamsız ve yalın bir anlatımlarla sizlere sunmak.

Mail adresiniz ile bloga abone olmak için :