17 Ekim 2015 Cumartesi

MD

jQuery alternatifi süper minimal JavaScript kütüphanesi: uilang



uilang, Belçikalı geliştiricisi Benjamin De Cock’un tam ifadesiyle web tasarımcılar için kullanıcı arayüzü odaklı minimal bir programlama dili (a minimal, ui-focused programming language for web designers). Ben şahsen buradaki “programlama dili” ifadesini pek doğru bulmadım, genişletilebilir, geliştirilebilir kütüphane denseydi belki kulağa daha hoş gelebilirdi. JavaScript bir dildir mesela, jQuery ve benzerleri ise bu dili kullanan kütüphaneler olarak nitelendirilir.
Neyse tanımını bir tarafa bırakıp maharetlerine gelecek olursak; herhangi bir nedenle (boyut, bilgi eksikliği, zorunluluk vb.) gelişmiş bir JavaScript kütüphanesi kullanmak istemediğiniz ve fakat tab, akordeon, açılır menü gibi bazı temel atraksiyonlardan da mahrum kalmaktan çekindiğiniz durumlarda bu minimal arkadaşı tercih edebilirsiniz. CSS ile ölümüne kanka olan uilang için “herhangi bir programlama deneyimine ihtiyaç bulunmadığı” çünkü zaten kod yazma gereksinimi olmadan bu işleri halletmek üzere tasarlandığı ifade ediliyor. 1Kb‘lık süper mini boyutuyla hız konusunda ekstra hassas olan arkadaşların özellikle hoşuna gideceğini tahmin ediyorum.
Küçücük fıçıcık içi dolu –kısmi– işlevcik uilang ile ilgili detaylı bilgi almak ve kullanım örneklerini incelemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

MD

MD Hakkında -

Bu bir blog, internet camiasında açılmış pek çok blogtan kendini ayıran tek yönü ise okurlara güncel haberler, olaylar hakkında bilgiler vermek samimi bir anlatım ile okurlarına "Nasıl Yapılır?" içeriğinde makaleler paylaşmak ve bunun gibi pek çok içeriği reklamsız ve yalın bir anlatımlarla sizlere sunmak.

Mail adresiniz ile bloga abone olmak için :