2 Ekim 2015 Cuma

Furkan

Dünyanın En Güzel 10 Büyüleyici Doğa Harikası

1. Büyük Mavi Delik, Belize


Belize’deki bu göz alıcı doğal fenomen, tamamen doğal bir oluşum ve yeraltı kaynaklarının kireçtaşını çözmesiyle birlikte ortaya çıkıyor. 300 metre çapında ve yaklaşık 125 metre derinliğinde olan bu mavi delik, tüplü dalış için dünya üzerindeki en iyi yerlerden birisi.

2. Plitvice Gölleri, Hırvatistan


Hırvatistan’da bulunan bu doğa harikası tamı tamına 16 gölden oluşuyor ve her bir göl basamaklarla ve şelalelerle birbirine bağlanıyor. Resimde görebileceğiniz gibi, ahşap yürüyüş yolları ile bu göllerin ve şelalelerin arasında gezerek bu muhteşem güzelliği keşfedebilirsiniz.


3. Uçan Gayzer, Nevada, ABD


Tamam, bu renkli gayzer %100 doğal değil ama sonuç olarak kazayla meydana geldiği için listemize almayı uygun gördük! Bundan tam 40 yıl önce, çöle dönüşmüş eski bir göl yatağında jeotermal enerji kaynaklarını delen işçiler, kaynağın toprak altından püskürmesiyle birlikte minerallerin yükselip bu formu oluşturmasını sağlamış. Uçan Gayzer'in (Fly Geyser) diğer gayzerlerden farkı ise bu püskürmeye hiç ara vermemesi. Olağanüstü bir görüntü, değil mi?



4. Zhangye Danxia, Çin


Milyonlarca yılda oluştuğu tahmin edilen Çin'deki bu kumtaşı şekilleri o kadar enteresan ki, sanki devasa bir el bu alanda ebru sanatı çalışması yapmış hissi uyandırıyor. 2011 yılında bir ulusal parka dönüştürülen Zhangye Danxia, Çin turizminin en gözde yerlerinden biri.

5. Çizgili Buzdağları, Antarktika


Antarktika kıtası görenlerde bu dünyaya ait olmayan kendine has bir kara parçası hissi uyandırıyor. Buzdağları bazen beyaz veya mavi olabiliyorken bazıları ise mavi-beyaz çizgili görünümlere sahipler. Çizgili olanların şaşırtıcı olduğu kadar büyüleyici bir görünümleri var. Acaba son yılların denizci akımını yansıtan çizgili modası Antarktika’ya kadar ulaşmış olabilir mi?
  

6. Cehennem Kapısı, Türkmenistan


Çapı 70 metreyi bulan Cehennem Kapısı’nın hikayesi biraz Uçan Gayzer’in (Fly Geyser) oluşumunu hatırlatıyor. Metan gazı üreten bu devasa kuyu 1971 yılında, doğal gaz kaynaklarını araştırdıkları sırada Rus yer bilimi uzmanları tarafından tesadüfen keşfedildi. Bilim adamlarının metan gazının çevreyi etkilemesini önlemek için ateşe verdikleri kuyu o gün bu gündür hiç durmadan yanmaya devam ediyor.


7. Côte d'Albâtre, Fransa


Antalya’daki falezleri hepimiz biliriz. Şimdi falezlerin yer yer kemer gibi oluşumlar ile 130 km uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğinde bembeyaz renkte uzandığı bir sahil şeridi hayal edin. İşte burası Fransa’nın ünlü Côted'Albâtre’si, yani Türkçesi ile, ''kaymaktaşı sahili''. Bozulmamış doğasıyla ne kadar harika görünüyor değil mi?


8. Bryce Kanyonu, ABD


İsmi kanyon olsa da deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliği ve piramit benzeri kaya oluşumlarıyla bir doğa harikası olan Bryce Kanyonu aslında bir kanyon değil. Rüzgar, su ve buz erozyonu ile meydana gelmiş bu kaya formları tıpkı Kapadokya’daki Peribacaları'nı andırıyor.

9. Salar de Uyuni Gölü, Bolivya


Dünyanın en büyük tuz gölü olan Salar de Uyuni, gündüz fotoğrafta gördüğünüz gibi ayna gibi ışıldayan görüntüsü ile buz tutmuş bir göle benziyor. Üzerinde yürüdüğünüzde ise ayağınıza değen kütlenin buz değil tuz kristalleri olduğunu fark ediyorsunuz.

10. Pamukkale, Denizli


Ve tabii ki ülkemizin ve Denizli'nin gözbebeği Pamukkale Travertenleri. Bu gerçeküstü güzellik, aynı zamanda insanlar için sağlık kaynağı olması sayesinde Türkiye’den ve dünyadan binlerce turist çekmektedir. Sakin zamanlarına rastlamak isteyenlerdenseniz bahar aylarında ziyaret etmeyi tercih edebilirsiniz.

Furkan

Furkan Hakkında -

Bu bir blog, internet camiasında açılmış pek çok blogtan kendini ayıran tek yönü ise okurlara güncel haberler, olaylar hakkında bilgiler vermek samimi bir anlatım ile okurlarına "Nasıl Yapılır?" içeriğinde makaleler paylaşmak ve bunun gibi pek çok içeriği reklamsız ve yalın bir anlatımlarla sizlere sunmak.

Mail adresiniz ile bloga abone olmak için :