27 Mayıs 2016 Cuma

Unknown

El Yıkama Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi Nasıldır


 

El Yıkama Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi Nasıldır

El yıkama takıntısını ve tedavisini detaylı şekilde inceliyoruz.

Kendinizde yoksa bile çevrenizde ki kişilerde mutlaka gördüğünüz el yıkma takıntısı psikolojik bir rahatsızlıktır. Tıpta obsesif kompülsif bozukluk adı verilen bu hastalık aslında aklınıza giren düşüncenin bir türlü zihinden uzaklaştırılamamasından kaynaklanır. Hastalık genellikle kapı kollarına dokunamama, evden başka yerde tuvalete gidememe, sürekli el yıkama ihtiyacı hissetme, duşta ve tuvalette uzun süre kalma şeklinde kendini gösteriyor. Tabi semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte.

El Yıkama Hastası Kişinin Durumu ve Hastalığın Nedenleri

El yıkama takıntısı olan kişilerin, akli yönden diğer kişilerle arasında herhangi bir farklılık yoktur. Günlük işlerini halleder, işine gider gelir. Ayrıca kişi yaptığı davranışların yanlış olduğunun farkındadır. Fakat takıntı yapmış olduğu şeyleri de yapmaya devam eder ve çevresindekilerden de bunlara özen göstermesini ister. Bu durum bir süre sonra ailesini, arkadaşlarını ve çevresinde ki diğer kişileri rahatsız etme derecesine gelebilir.
El yıkama takıntısı olan kişilerdeki başlıca davranış bozuklukları
·                Kapı koluna dokunamama,
·                Lamba açıp kapatma düğmesine dokunamama,
·                Kumanda, cep telefonu, anahtarlık, musluk gibi sık kullanılan yerlere dokunamama,
·                Elini ardı ardına birden fazla kez yıkama,
·                Çok fazla tuvalet kağıdı kullanma,
·                Çamaşır suyunu aşırı kullanma,
·                Hastane, okul, işyeri gibi toplu kullanılan yerlerde bulunduğunda elbiselerini çıkarıp duş alma,
Tabi ki günlük hayat içerisinde kapı koluna, musluğa, lambaya dokunmadan yaşamak mümkün olmaz. Bundan dolayı her dokunduğunda el yıkama ihtiyacı hissedilir. Kişi bunun üzerine gidip elini yıkamasa bile aklından bu düşünceyi atamaz. “Sürekli bunu düşünmektense elimi gidip yıkasam daha iyi olacak” düşüncesi bir zaman sonra galip gelir.
El yıkama hastalığının nedenleri arasında genetik faktörler, çevresel faktörler ve kişinin kendisi gösterilebilir. Ailesinde obsesif kompülsif bozukluk bulunan her 5 kişiden birinde de bu hastalık görülür. Fakat bu durumun gözlemlenerek mi yoksa genetik olarak geçtiğimi tespit edilememiştir. Bazı kişilerde ise derin üzüntü, stres, ayrılık, kaygı gibi durumlarda aniden çıktığı tespit edilmiştir.

Unknown

Unknown Hakkında -

Bu bir blog, internet camiasında açılmış pek çok blogtan kendini ayıran tek yönü ise okurlara güncel haberler, olaylar hakkında bilgiler vermek samimi bir anlatım ile okurlarına "Nasıl Yapılır?" içeriğinde makaleler paylaşmak ve bunun gibi pek çok içeriği reklamsız ve yalın bir anlatımlarla sizlere sunmak.

Mail adresiniz ile bloga abone olmak için :