İlk önce hepinize saygı ve sevgiyle selam ederim ve bu konudaki sloganımı söylemek isterim .
Güzel Türkiye için Güzel Türkçe !
Peki burada ne yapacağız örneğin şimdilik ben bildiğimiz birkaç kelime kullanım hatasını düzeltmekle başlayayayım inşALLAH konuya katılım olursa herkesin faydalanması için üst kişilerimiz konuyu sabitleriz herkes görür ve faydalanır.
Konuya elimden geldiğince açıklık getirmek için şöyle izah edelim;
Konunun Amacı: Güzel dilimiz Türkçe'mizi gerek internet ortamından, gerek normal hayat ortamından, gerekse dış mercilerin gizli oyunları (benliğimizi kaybettirmek gibi) sebeplerden dolayı dilimize birçok yabancı kelimenin girmesi ve bu kelimeleri Türkçe gibi kullanmamızdır, amaç ise burada kelime kelimede olsa örnek kullandığımız "yalnış değil yanlış"'tır.
Konunun Bizler ve Gelecek Nesiller Açısından Önemi; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Ulu Önder Kurucusu, Başöğretmen Sayın Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle Türk Dilinin benliğinin önemine açıklık getirmek için çalışalım, ilk olarak Ulu Önderimizin 1930 yılında söylediği/yazdığı bir cümleyi paylaşalım.
(Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil bilinçle işlensin.
Milli bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.
Ülkesini yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.)
İkinci bir söz olarak ise Ulu Önderimizin 1931 yılında söylediği/yazdığı bir cümleyi paylaşalım.
(Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.)
Üçüncü bir söz olarak ise Ulu Önderimizin 1929 yılında söylediği/yazdığı bir cümleyi paylaşalım.
(Türk milletinin dili Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır.)
Dördüncü bir söz olarak ise Ulu Önderimizin 1924 yılında söylediği/yazdığı bir cümleyi paylaşalım.
(Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli duygusunun gelişmesinde başlıca etkendir.
Büyük Türk tarihine, Türk dilinin kaynaklarına, zengin lehçelerine, eski Türk eserlerine önem veriyoruz. Baykal ötesindeki Yakut Türklerinin dil ve kültürlerini bile ihmal etmiyoruz.)
Beşinci bir söz olarak ise Ulu Önderimizin 1938 yılında söylediği/yazdığı bir cümleyi şimdilik son olarak paylaşalım.
(Türk dilinin sadeleştirilmesi, zenginleştirilmesi ve kamuoyuna bunların benimsetilmesi için her yayın vasıtasından faydalanmalıyız. Her aydın hangi konuda olursa olsun yazarken buna dikkat edebilmeli, konuşma dilimizi ise ahenkli, güzel bir hale getirmeliyiz.)
Türkiye Cumhuriyeti'nin ve bizlerin kötülüğünü istemeyecek ileri görüşlü ATA'mız birçok yabancı bilim adamı ve okur/yazar tarafından hayran kalınmış ATA'mızın önem verdiği dil'imize bizde sahip çıkmalı ve korumalıyız, maalesef o kadar kötü durumda bulunmaktayız ki bu konuyu açan şahsım dahi yazımda birçok imla hataları ve kelime hataları yabancı sözcükler kullanmışımdır.
Lütfen Sayın Forum Kullanıcıları; Dilimize sahip çıkalım, dilimize gerekli önemi verelim birbirimizi kırmadan,üzmeden Forum içerisinde ve dışarısında birbirimizle yada başkalarıyla örneğin bir başkasının yanlış yazdığını yada DİL'imizi yanlış kullandığını, başka dillerden kendi dilimize resmen itelenmiş sözcük kullandığını gördüğümüzde uyaralım bunun doğrusu budur yazma amacım ise sizi rencide etmek değildir şeklinde v.b.
Peki burada yapmamızı arz ettiğim etkinlik nedir? Kısaca Anlatalım...
Etkinlik Tanımı: Şimdilik ben birkaç yanlış kullanılan, bilinen, yazım yanlışları olan ve dilimize başka dillerden girmiş kelimeleri onun yerine kendi dil'imizden olan o kelimenin yerine kullanmamız gereken Milli Dilimizdeki asıl kullanmamız gereken şeklini doğru bildiğim ve kaynaklardan topladıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Daha sonrasında ise şahsınız Sayın Forum kullanıcıları hepimiz dahada paylaşacağız, benim bildiklerim ve bulduklarım şunlardır halinde paylaşılmasını arz etmekteyim, sadece yanlış kelime olarak değil Her hafta bir Dil Bilgisi Kuralı Mesajı yayınlayacağım, yayınlayalım örneğin bir kullanıcımız biliyor ise yada emin olduğu bir kaynaktan düzenli ve tertipli şekilde "Zarfların Kullanımı,Anlatım Bozuklukları" (Örnek) konuları hakkında bilgi paylaşsın anlatım yapsın kısacası anlatmak istediğim burada hepimiz yanlış bildiklerimizin doğrularını, doğru olduğundan emin olmadıklarımızın doğrularını soralım, söyleyelim ben birkaç kelime ile başlamak istiyorum, İnşALLAH konu için gerekli ilgi gösterilir...Saygılarımla
DipNot: Yanlışı-Doğrusu şeklinde yazılmıştır.
Yanlız - Yalnız
Herkez - Herkes
Tetbir - Tedbir
Muvaza - Muvazaa
İsbat - İspat
Dakka- Dakika
Vijdan - Vicdan
Sarmısak - Sarımsak
Cerayan - Cereyan
Malesef - Maalesef
Heralde - Herhalde